Sisäänkasvanut kynsi

05.09.2024

Monesti syksyn saapuessa, kun kesäkengät vaihdetaan tiukempiin umpinaisiin jalkineisiin, nousee sisäänkasvanut kynsi vastaanotollani hyvin yleiseksi syyksi käynnille. Kausi on aloitettu ja siksi nyt onkin hyvä aika juuri tälle kirjoitukselle. 

Sisäänkasvaneella kynnellä tarkoitetaan sitä, kun kynsi syystä tai toisesta painautuu reunastaan ihon sisään. Vaikka iho pysyisi ehjänä, voi kipua aiheutua. Melko usein iho kuitenkin rikkoutuu kynnen aiheuttamasta paineesta ja voi aiheuttaa märkivän tulehduksen. Sisäänkasvanut kynsi on usein arka, toisinaan hyvinkin kipeä.

Mikä sitten aiheuttaa sisäänkasvaneen kynnen? Kynnen sisäänkasvun voi aiheuttaa esimerkiksi

  • liian lyhyet tai pitkät kynnet
  • pyöristetyt kulmat kynsissä
  • kynsipiikki
  • kynnen kupera malli
  • paksuuntunut kynsi
  • vahingoittunut kynsi
  • liian pienet sukat ja kengät
  • synnynnäinen ominaisuus kynnen mallissa esimerksi liian leveä suora kynsi

Miten sisäänkasvanut kynsi oireilee?

Jos kynsi alkaa kasvamaan sisään, kynnen reunusiho voi alkaa punoittamaan ja kipeytymään. Tilanteen pitkittyessä iho voi alkaa kuroutumaan kynnen päälle ja kynsi ohjautuu syvemmälle kynsivalliin. Ihon tulehtuessa voi iho alkaa märkimään ja yleensä alue on hyvinkin kipeä. Toisinaan voi esiintyä verekästä eritystä. Sisäänkasvanut kynsi on yleisin isossa varpaassa ja koko varvas voi olla punoittava ja turvoksissa.

Miten hoitaa sisäänkasvanutta kynttä?

Jos vaiva on vasta alkanut, voit koittaa hoitaa sitä itse kotona. Tärkeää on pitää varvas puhtaana, katsoa ettei kynnen kulmassa ole kynsipiikkiä ja vähentää paine pois alueelta. Tarkista että sukat ja kengät ovat tarpeeksi tilavat.

Jos sinulla on diabetes tai omahoito ei ole tuottanut tulosta, suosittelen kääntymään jalkaterapeutin puoleen.

Miten jalkaterapeutti voi auttaa tilanteessa?

Hoidan vastaanotollani säännöllisesti monenlaisessa tilanteessa olevia sisäänkasvaneita kynsiä, myös pitkittyneitä vaikeasti tulehtuneita. Jalkaterapeutti voi hioa paksuuntunutta kynttä ohuemmaksi, mikä lisää kynnen joustavuutta ja vähentää painetta kynnen reunoilta. Kynnen reunan alle voidaan laittaa eristenauhaa, jolla saadaan kynnen kulma nousemaan irti ihosta, mikä vähentää taas painetta alueelta.

Vaikeammissa kynsissä voidaan käyttää kynnenoikaisuhoitoa. Vastaanotollani käytössä on kynnen titaanioikaisu, missä kynnen päälle kiinnitetään ohut titaanilanka. Titaanilanka nostaa kynttä reunoiltaan ja vähentää painetta kynnen reunusiholta ja kynsivalleista. Kynnen ollessa malliltaan kupera, titaanioikaisulla voidaan saada kynsi kasvamaan suorempana. Titaanioikaisua voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, jos kynsi on kupera tai aiheuttaa vähäistä painetta usein kynnen vierusiholle.

Käynnillä jalkaterapeutilla voi olla mahdollisuus välttää kynnen kavennusleikkaus tai koko kynnen poistaminen. Nämä ovat lääkärien suorittamia hoitotapoja ja joissakin tapauksissa toimivia. Usein leikkaukset voi kuitenkin välttää. 

Tarvittaessa ohjaan asiakkaan jatkohoitoon lääkärille. 

Mikäli mielessäsi on kysymyksiä, olethan matalalla kynnyksellä yhteydessä. Ajanvaraukseen pääset täältä